Bugün köpek eğitimi için kullanılan birçok teknik ve yollar bulunmaktadır, bu yollar ile köpeğini eğitme çabasına giren köpek sahipleri yapmış oldukları hatalar ile işlevselliği ve sonuçları iyi olabilecek bu eğitim tekniklerini, düzgün olmayan bir program, eksik bilgi ve tecrübesizliğe dayalı olarak bozmaktadır.
Buda Köpek eğitiminde kötü veya geç sonuçlara ulaşmalarına sebeb olmaktadır. Köpeğiniz ile Eğitimi daha eğlenceli hale getirmenin yollarını aramak, emin olduğunuz bir eğitim sistemini denemek yapmanız gerekenlerin başında gelmektedir.
Köpek eğitimi ile uğraşan bireylerin en sık yaptıkları hataları Tutarsızlık, Sabırsızlık ve Amaçsızlık olarak sıralayabiliriz.
Tutarsızlık
Köpek eğitiminde tutarlılık bilinçli bir eğitimin ve iyi sonuçların ilk şartıdır.
Başarılı bir köpek eğitmeni uygulamış olduğu eğitim sistemini sonuna kadar götürmesini bilen ve köpeğin ne istediği konusunda tecrübe sahibi olan kişidir.
Köpeğinizin eğitim anahtarı olmayı bilmelisiniz.
Köpeğin ne istediği nelere tepki verdiği ve tepkilerini hangi şekillendirmeler ile bir eğitim aracına dönüştürebileceğinizin yollarını arayın, Uygulamaya koyduğunuz eğitim metodunun köpek üstünde ki etkisinin az olduğunu düşünüp anında farklı bir metot uygulamaya kalkmak köpek açısından büyük bir kafa karışıklığı sizin açınızdan ise işi zora sokma adımı olacaktır.
Unutmayın Başarılı bir eğitimci kursu sonuca ulaştırmak yerine kaçmayı tercih etmez.
Sabırsızlık
Köpek Eğitiminde en büyük hayal kırıklığını tutarsız davranışlarımızın bir sonucu olarak alırız.
Biz insanlar kolay sonuca ulaşabildiğimiz, iletişim gücü yüksek bir çağda veya dünyada yaşıyor olabiliriz ancak; köpeklerin dünyası sandığımız kadar ve net bir dünya değildir.
İnsanlar ile kurmuş olduğunuz anlık iletişimleri eğitim aşamasında bir köpekten bekleyemezsiniz. Köpek Eğitimi, eğitici için sabır gerektiren uzun bir süreçtir.
Bir komut üzerine çalışırken köpeğinizin size bağlı olmadığını ve çevresindeki farklı şeyler ile ilgilendiğini hissediyor iseniz ve bu durumu lehinize çeviremiyor iseniz, o an için net olarak eğitimi kesin ve eğitim için daha etkili yollar bulana kadar bu hataya bir daha düşmeyin.
Bunun tam tersi olarak köpeği öğrenmesi için zorlamak ve uzun bir eğitim sürecini köpeğe kaba kuvvet uygulayarak veya köpeğin anlayamayacağı eğitim sistemi dışında kendi ürettiğiniz sistemler ile bir ana sığdırmak, işi oldubittiye getirmeye çalışmak size geri dönüşü olmayacak sonuçlar doğuracaktır.
Köpekleri, şok tasma ile köpeği sindirerek eğitim yaptırmayınız , böyle metodlar üşengeç insanlarca uygulanır ve köpeğin ruh halini bozarak geri dönüşü zor yıkıntılara sebebiyet verebilir.
Köpeğinizi başkasına eğittirmek yerine , eğitimci ile anlaşıp aldığınız tüyolar ile kendiniz eğitmelisiniz bu davranış biçimi köpekte daha hızlı sonuçlar doğrucaktır
Unutmayın Tutarlı olur ve sabrınızı bu iş için zorlarsanız eğitim bir süre sonra inanılmaz keyifli bir hal alacaktır.
KAYNAK:
Yazar: Teoman DEMİRTAŞ